Leikkimökistä kanala

 

Luoman puutuotteen Lillevilla leikkimökki jäi lasten kasvaessa käyttämättömäksi.

Pieni koko rajoitti kuitenkin hyötykäyttöä. Kattokorkeus ei riitä varastoimaan mm. haravoita eikä suksia sisäänsä. Oviaukko myöskin on melko pieni ja rajoittava seikka. Sekatavara-varastona jonkin aikaa tämä sitten meillä on toiminutkin.

Alunperin olin haaveillut tämän jatkokäytöstä pikku kanalana, mutta nämä kanalan haaveet ovat vain odottaneet toteutusta ja sitä toteuttajaa. Ja nyt se on sitten valmis.
Meillä on oma pikku kanala!

Saanen esitellä, pienen punaisen mökin asukkaat. Ilmajoen maatiaisia kaikki. Nuorikot: Roxy (musta), Selene (musta, sirompi), Dooris (kirjava) ja Buffy (vaalean ruskea).

Herkuttelevat leivän murusilla ja puurolla. Lisäksi saavat kananrehua, kalkkia ja monet kotitalousjätteet esim. juurekset ja perunankuoret kelpaa näille myös.

Tämä joukon ”erilainen” Roxy saattaa olla sekoitus, jotain muutakin kuin maatiaista. Sulkia sillä on muista poiketen muutamat myös jaloissa ja se on päälaeltaan muita kanoja ”pöyheämpi”. Pyrstösulat on myös lyhyemmät kuin muilla.

Aika näyttää moniko näistä nuorikoista oikeasti on kanoja. Kukonpojat oli aika lailla saman näköisiä.

Toivottavasti yksikään ei ole kukko! Toisaalta jos on niin tuskin siitä tai niistä hentoisi luopuakkaan. Sitten ei auta muuta,  kun sietää kiekumiset ja pahoitella, että sori naapurit! ☺

Kolme kanaa alunperin oli tarkoitus meille kotiuttaa. Neljäs, kaupanpäällinen tuli siltä varalta jos seassa onkin niitä kukkoja.

Puoliso aloitti jo viime vuonna leikkimökin muutostyöt rakentamalla mökin kylkeen ulkohäkin.

 

Meidän talon yllättävä remontti siirsi lopulta kanalan haaveita ja muutostöitä kokonaisella vuodella.

Tänä vuonna alkukesästä mökki lämmöneristettiin. Näiden puriste-styroxilevyjen päälle laitettiin maatilavaneria. Nurkat/saumat on viimeistelty sauma-aineella. Pintamaalatun vanerin myötä mökki on helpompi pitää puhtaana. Tarpeen vaatiessa voi vaikka painepesurilla pestä seinät ja lattian. Lattiaan tuli poistoputki, joita pitkin pesuvesi sitten valuu mäkeen.

Mökin sisältä löytyy lastulevystä ja maatilavanerista rakennettu”rivitalo”, jossa on pesät ehkä jo loppuvuodesta muniville nuorikoille. Katto on kiinnitetty saranoilla, jolloin pesät on helppo aikanaan vaikka tyhjätä munista.

Katon rajaan ja kulmauksiin on laitettu sekä kelopuun oksista, että heinäseipäästä tehtyjä orsia.

Nämä tipuset tykkäävätkin nukkua enimmäkseen orrella. Vierivieressä, lähellä toisiaan.

Talveksi laitetaan vielä sisäpuolelle styroxit kattoon sekä lämpölamppu lämmittämään. Nuo kuvat on otettu ennen kanojen saapumista. Nyt lattialla on heinää ja kutteria tasainen kerros.

Kukkatarhaan lannoitetta saakin sitten jatkossa, aina mökin siivouksen yhteydessä ☺

Toki heinä- ja kutterijäte on hieman epäkäytännöllistä sellaisenaan. Täytyykin kyhätä varmaan maatunkio, jonka kautta tuon lannoitteen voin hyödyntää sitten puutarhassakin.

Vaikka mökissä on hyvin tilaa neljälle kanalle niin sisä- kuin ulkotarhassa… on niillä nyt myös, (nopeasti kyhätty) verkotettu maa-alue. Tilaisuus nokkia maan matosia ja tuoretta heinää.

Meidän Hani, jolla ikää jo 6v. (leikattu tyttökissa joka nauttii vapaudestaan ulkona) saattaisi pistää nämä poskeensa jos pihamaalle ne vapaaksi laskisin. Sama homma koirien kanssa. Niiden tulee myöskin vielä kunnolla tottua näihin.

Toistaiseksi vain hyvin vaimeaa liverrystä nämä tipuset pitävät.

Terveiset täältä maaseudun rauhasta. Melkein maatalosta 😉

Kohta lomaillaan!

 

 

Kategoria(t): Rakentelu, Tee se itse Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 Responses to Leikkimökistä kanala

 1. Saara sanoo:

  Kyllä tuolla kanojen kelpaa asustella. Hauskaa, että leikkimökki löysi uuden käyttötarkoituksen.

  • Tiina sanoo:

   Kiitos Saara!
   Niin minunkin mielestä. Kompakti kanalan koko ainakin näille kanoille. Ja luulisin ettei tämän ylläpitokaan pääse tuntumaan työläältä ☺

 2. Tarja sanoo:

  Hei vaan!
  Kiitos hyvästä vinkistä. Meillä pieni leikkimökki seisoo varastona ja olen jo monta vuotta haaveillut kanoista!
  Pitääkö tuo ulosmenoluukku olla noin korkealla, vai voiko sen tehdä ilman portaita?

  • Tiina sanoo:

   Hei Tarja. Ei tarvi olla korkealla. Meidän kanoilla on kaksi ulosmenoaukkoa mökissä ja toinen niistä on lattiatasossa. Pärjäävät ihan hyvin ilman portaita. Toki kanatkin vaatii vähän virikkeitä, ainakin orsia minne pyrähdellä 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.