Sammalpuita terassille

 

Juuri, kun pääset vauhtiin niin sade pakottaa sisätiloihin. Harmi, sillä olisin halunnut väsätä vielä valkoisesta sammaleesta tuollaisen isomman kartion. Tätä vain jatketaan sitten toisena, mahdollisesti kuivana päivänä.

Innostuin kokeilemaan tällaisia syksyisiä ruukkupuita meidän terassille. Netissä on paljon ideoita siitä mitä kaikkea sammaleista voi tehdä ja sieltä nämäkin ideat nappasin. Sammaleet on omalta tontilta.

Tiesithän, että jos keräät sammalta muualta kuin omalta tontilta, täytyy olla maanomistajan lupa sen keräämiseen.

Sammaleen työstäminen oli paljon helpompaa, kuin kuviettilin alkuun. Sillä asennoiduin lapiohommiin. Nopeasti kuitenkin selvisi, että Fiskarsin lapiolla ei sammalmaton irroittamiseen ole paljoakaan hyötyä. Verkkokartion täyttöön sen sijaan. Käsin sammalmaton irroitus käy käden käänteessä. Todellakin, irtoaa tasaisena mattona!

Ensin pyöräytin metalliverkon palasen kartion muotoon. Rautalangan pätkillä sidoin paikoilleen.

Olisin voinut kiinnittää jo tuon verkon pintaan sammaleen, mutta ajattelin sen olevan pitkäikäisempi jos täytän maa-aineksilla. Sammal pysyisi vehreänä ja kosteana näin pidempään, kun sillä olisi ravinteinen kasvupinta. Kastelu myös harvenisi.

Metsänpohjaa täytteenä. Turvetta, multaa ja sammalta myös.

Tämä sydän kasteltuna pitäisi sammaleen varmasti hengissä.

Ohutta rautalankaa käytin sammalmaton kiinnittämiseen.

Pienet palaset ja repsottavat kohdat kiinnitin tukevammalla rautalankapinnillä, joita taittelin ja pätkin tällaisista rautalanka-tikuista. Näitä tikkuja käytetään ilmeisesti myös raudoituksen sitomisessa.

Oiva tapa pilata sakset. Pihdit voisi olla tähän tarkoitukseet tehdyt ☺

Kartion verhoaminen sammalella oli todella helppoa ja nopeaa.

Tähän voi lisäillä valot sitten myöhemmin.

Toisen puun tein kukkasienen ympärille.

Tällaisen puun olen aiemmin tehnyt myös havupuun oksista. Sammal on miellyttävämpää työstää, eikä pistele sormia.

Hiekkaa ämpäriin. Sammalmatto oasis-sienen ympärille ja kiinnittämiseen käytin samaa kikkaa, kuin isompaan kartioon. Puun oksa varreksi. Se onkin helppo upottaa tuohon kukkasieneen. Ja kasteltu sieni pitää sammaleen kosteana. Sammalta ja kiviä juureen.

Valmis!

Mä vähän luulen, että kun taas aikaa riittää eikä sada niin meidän kuistille ja terassille ilmestyy lisää näitä sammalsomisteita. Sammaleita on paljon eri lajikkeita. Vaaleat sammaljutut jääkin nyt odottamaan sitä toteutusta.

Tämä oli mukavaa puuhaa. Suosittelen kokeilemaan ☺

Kategoria(t): Istutukset, Puutarha, Sisustaminen, Tee se itse, Viherkasvit Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.