Kotikanalan tuotanto käynnistyi

Viime kesänä hankittiin lauma Ilmajoen maatiais nuorikoita, isännän lämmöneristämään leikkimökkiin. Isänpäivänä ensimmäinen kana pyöräytti munan ja nyt yli puolet kanalaumasta pyöräyttelee munia päivittäin.  Päivän saldo 4-5 munaa.
Eli, harjoittelevat vielä.

Sinällänsä hauskaa, kun ainut ”varma” kukkokin alkoi munimaan.
Meidän Matrix (kuvassa oik. alin), jonka pelastin lopetusuhan alta olikin sattumoisin kana.

Eipä mökistä kiekumista ole kuulunut. Eikä varmaan tule kuulumaankaan, sillä toinenkin kukkoehdokas on nähty jo pesässä istuskelemassa.
Kanalauma on nyt puolitusinaa.
Kunhan niistä tulee täysikasvuisia, saattaa meidän kanalassa olla kohta ylituotantoa.
Ihanaa kuitenkin saada oman kanalan tuotoksia!

Hauskat otukset ovat tottuneet nyt ”omaan” väkeen. Enää ei pyristellä orsille kaakattaen pakoon. Innoissaan lähestyvät vierailijaa, josko jotain nokittavaa toisi.
Äiti ja sisko innostui kasvattamaan ohraa niille, joten saavat tuorettakin heinää taas viikottain.

Pieniä munat on vielä, mutta hyviä. Käyvät hyvin keitettäväksi sellaisenaan, laatikkoruokiin, lättytaikinaan tai kokkeliksi. Vielä en ole kokeillut leipoa niistä mitään. Ehkä tässä lomaviikolla nyt joku päivä ehtii.

Kanalanpito vaatii lämpimän paikan ja lämmöneristetty mökki ei yksin riitä. Meidän Lillevillassa pakkasvahti pitää mökissä tasaisen lämpötilan. Noilla kaakattajilla on mökissä säästä huolimatta 12-14 astetta lämmintä. Tykkäävät välillä pyörähtää pienessä ulkotarhassakin pakkasesta huolimatta. Joka aamu pitää valot käydä laittamassa päälle klo 7-8 välillä. Juomavettä lisätä ja tarkistaa/täyttää rehuautomaatti. Päivittäin saavat aamusta myös leipää (vaaleaa sekä tummaa), kaurapuuron loput sekä kauroja. Makaroniruokien jämät kelpaa näille myös loistavasti. Kalkkia ja soraa on myös noilla kokoajan saatavilla. Pariin kertaan päivän aikana on hyvä käydä pesät tarkistamassa ja samalla kerätä munat talteen. Mökistä löytyy neljä pesää tuolle laumalle. Valinnanvaraa olisi, mutta tykkäävät käyttää samaa pesää muiden kanssa. Illalla klo 20-21 käydään sitten valot sammuttamassa, että ymmärtävät käydä orsille nukkumaan.  Säännöllisyys näidenkin päivittäisissä rutiineissa auttaa pitämään munantuotannon tasaisena.

Kanoista on tosi vaikea saada kuvaa, kun niiden päät kääntyilee ja nytkähtelee lähes kokoajan. Kuitenkin, kirjavia on kolme ja kolme täysin mustaa. Ilman kukkoakin noista välillä ääntä pääsee. Toisaalta tällä hetkellä olenkin hyvin tyytyväinen, kun niitä kukkoja ei nyt ollutkaan. Ja mä luulen, että naapurit on myös tyytyväisiä 😉 Heikinmäeltä kantautuu naapuripihoihin siis jatkossakin vain vaimeita kaakatuksia.

Dooris  vasemmalla (ensimmäinen munija), Matrix oikealla ja taustalla Valerie. Nämä kolme päättivät olla kuvauksellisimpia 🙂

Joku noista mustista kanoista pyöräyttää tuollaisia kummallisen värisiä munia.  Onko tuo nyt sitten harmaa vai vihertävän harmaa? Muuten munat ovat tuollaisia ruskehtavia.

Täytyy vielä laittaa loppuun kuvaa mun Amatsoninliljasta. Pelkäsin sen aivan kuoleentuvan, kun lehdet nuupahtivat yksi toisensa jälkeen. Joku vaalea kasvipunkki yritti myös tuon viherkasvin tuhota. Nyt mä uskallan jo varovaisesti uskoa sen selvinneen, kun alkoi kukkimaankin.

Aika kaunotar,

eikös vain?

 

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.