Ihana, mutta niin vaarallinen aurinko

Uusi vuosi tahtoi haastaa minut terveydellisesti.

Pakko myöntää, että huolestuminen verottaa myös motivaatiota saada aikaan innostavia asioita. Tässäkin artikkelissa keskityn nyt muuhun, kuin sisustamiseen. Toki palaillaan siihen alkuperäiseen blogini aiheeseen, taas heti tämän jutun jälkeen.

Välillä pitää rypeä tunteessa, että asiat ei aina ole omissa käsissä ja elämä tuo mukanaan muuttuvia tekijöitä. Ei aina niitä mukavia.

Päivien pidetessä, talvimaiseman valaiseva aurinko onkin omalla kohdallani jatkossa se vältettävä asia. Solaari keratoosi (aurinkokeratoosi tai aktiininen keratoosi) diagnoosilla sitä aurinkoa vältetään tai siltä yritetään mahdollisimman hyvin suojautua. Nuo epätasaiset karheapintaiset laikut iholla syntyy paikkoihin jotka ovat joskus auringossa palaneet, altistuneet auringon ultraviolettisäteilylle. Niitä voi esiintyä kasvoissa, päässä, käsissä ja jaloissa.

Hoidetulle ihoalueelle se saattaa kuitenkin palata. Kosmeettinen harmi, joka pitää sisällään sen pelätyn syöpä-sanan. Esiasteesta osalla kuitenkin se etenee. Ensimmäinen hoito on nyt kuitenkin tehty ja omaan seurantaan jatko jää.

Oman mielenrauhan vuoksi sitä olisi halunnut lähetteen ja sen seurannan ihotaudeille, mutta näin lievään muutokseen ei sitä vielä saa. Toki lievin muutoksin sitä hakeuduinkin arvioon. Tilanne oli kuitenkin vähän laajempi eikä sitä vastaanottolääkärinkään silmä erottanut.

Nämä ovat niitä leviä muutoksia, jota itse reseptivalmisteilla hoidetaan.

Diagnoosi oli kuitenkin herätys tähän hetkeen. Juuri kun luulet olevasi perusterve ja muutenkin harvoin sairasteleva. Elämä aivan kuin ravistaa hereille, ”hei tiedäthän ettei se ole pysyvää!” Hoitamattomana se saattaa muuttua okasolusyöväksi.

Miten vähän siitä perusterveydenhuollossa saikaan tietoa. Mä olin kuitenkin sisäisesti paniikissa eikä lääkäri osannut kertoa keratoosista mulle mitään. Hänkin konsultoi ihotautilääkäriä jonka vastausta sitten piti vaan jäädä odottamaan. Muutenkin alusta asti homma eteni jotenkin nurinkurisesti. Tuon iholta saadun löydöksen tiedot sain lukea postin tuomasta kirjeestä. Näytteen ottanut lääkäri lupasi soittaa jos se keratoosia olisi. No ei soittanut. Eikä tehnyt jatkolähetettäkään.

Posti toi tuon kirjevastauksen kahden viikon kantoajalla päiväyksestä laskelmoiden. Hoitoehdotus ja hoidon aloittamisen takaraja 30vrk, se aikahan on jo puoliksi mennyt! Perjantaina, päivänaikana et enää saisi lääkäriä puhelimeen kysyäksesi tarkennuksia jatkohoidolle. Kuoleeko tähän!? Sitten alkoikin netissä tiedon etsiminen.

Huomasin vain itse tietoa netistä etsiessäni, ettei konkreettista tietoa itsehoitamisesta tai tuoretta tietoa jonkun toisen kokemuksista ole: miten hoito toimi? Mitä hoito sai iholla aikaan? Ja ennen kaikkea, kuinka nopeasti siitä iho normalisoituu? Solaarikeratoosista löytyi kyllä tietoa. Sen vuoksi ihosairautta en laajemmin tähän artikkeliin avaakaan.

Miten huomasin ihomuutoksen?

Viimekesänä vasempaan silmäkulmaan ilmestyi yhtenä päivänä n.1cm: n läpimitalta oleva pyöreä karheapintainen laikku. Se oli tullut jäädäkseen. Kasvoja pestäessä siinä oli tunne kuin lasivillaa olisi päässyt iholle. Ihon pinnasta tulee hiukan piikikäs. Siihen tuli myös haava jonka paranemiseen meni reilu kuukausi. Kortisoni tai sienivoidekokeilu tasoitti ihon, mutta aluella oli tuon laikun kohdalla havaittavissa saunan tai kasvopesun jälkeen valkoinen ympärys, jonka reunat nousi hiukan koholle ihon ollessa kostea.

Tk:sta varasin ajan ihomuutoksen näyttöön samalla poistattaisin pari luomia. Aika näytteenottoon tuli viikon sisällä. Vastausta sitten odottelin kuukauden. Lopulta marraskuun alussa tehty löydös vaati vielä yhden lääkärikäynnin ja pari soittelua reseptin perään. Hoidon sain lopulta aloittaa vasta tammikuun alussa.

Picato geeli

Tuo hoitogeeli on kolmen päivän teho-hoito ihomuutosalueelle. Ennen hoidon aloitusta havaitsin samanlaisen laikun toiselta puolelta kasvoja. Uutta kuvaa tai käyntiä lääkärissä ei tarvinnut. Puhelikonsultointi tk:sta ohjeisti levittämään lääkegeeliä myös tuolle alueelle. Yksi geeli ohjeen mukaan riittää hoitamaan 5x5cm kokoisen ihoalueen. Se ei regoisi terveeseen ihoon, ainoastaan niihin muuntauneisiin soluihin. Levitin geelin muutosaluille ja loppuosan otsaan, nenään ja leukaan. Pihtejä apuna käyttäen tuubin sai tehokkaasti tyhjättyä ja riittämään kasvoihin. Lähdin sitten yövuoroon.

Melko nopeasti voide alkoi lämmittää kasvoja. Muutosalueilta enemmän. Jo aamuyön aikana poskipäille nousi ensimmäiset rakkulat ja eristyshuoneeseen maskin pukeminen alkoi tuntua tuskalliselta. Silmät reagoi geeliin myös sillä keratoosilaikut sijaitsi niitä lähellä. Vesi valui ja silmiä kirveli. Yön jälkeinen vapaapäivä oli toinen hoitopäivä. Suihkussa käyminen jo sattui kasvoihin. Sain huomata, että lääkegeeli oli löytänyt iholtani keratoosia paljon enemmän.

Nyt näin alueiden laajuudet selkeämmin. Mullahan oli kasvot täynnä sitä!

Tämän 2. päivän geelihoito teki jo tuskallisen kipeää. Iho suorastaan kiehui pois. Nyt oli jo itku herkässä. Syöpyykö mun naama kokonaan tai mitä siitä on lopulta jäljellä?! Olisi jo huomisin töihin meno, mutta kasvot näytti siltä, kuin olisin joutunut happoiskun kohteeksi. Painelin työterveyteen.

Otsalla selkeä laikku ja posket vesirakkuloilla, no nenän näättekin kuvassa. Olin itse siis aiemmin havainnut vain pienet pyöreät laukut molemmissa silmäkumissa, sitä oli todellisuudessa paljon enemmän. Sitä saattoi myös tuntea miten pääkipu sai vallan ja kasvot alkoi turvota. Väsymys ja huono olo pakotti makoilemaan. Työterveyslääkäri kuitenkin aluksi tosissaan ehdotti minulle mukautettua työtä terveyskeskuksen vuodeosastolla. Jos en menisikään eristyshuoneisiin… jatkuva polte kasvoissa, töissä jossa keskittymiskyky pitää olla 100% ja hoidetaan vakavasti sairaita ihmisiä! Herättäisi varmasti turvallisuuden tunteen, kun tämän näköinen hoitaja tulisi hoitamaan. Rektio varmasti olisi kuta kuinkin:- ”älä tule lähelle” ja ”tarttuuks toi”? Iho myös rikki niin ifektioriski olisi myös suuri. Mitä tuo lääkäri oikein ajattelee?!

Lääkäri kuitenkin lopulta myönsi seuraavat 2 iltaa ja yövuorot sairauslomapäiviksi.

Kotona jo pelkkä oleminen oli tuskaisaa. Ihon poltetta sai vähän lievittymään tuulettimella, joka puhalsi viileää ilmaa kasvoihin. Noin oli myös pakko nukkua, muuten olemisesta ei tulisi mitään.

3. Hoitopäivä. Täytyy myöntää, että nyt jo pelotti levittää tuo voide kasvoille niin kipeät ne oli. Joka päivä kuitenkin kävin suihkussa ennen voiteen levittämistä. Kasvot piti toki vain valella vedellä. Pienkin kosketus oli liikaa. Heti suihkun jälkeen Picato geeliä ei saa iholle levittää. Laitoinkin vasta 2-3h jälkeen suihkussa käynnin. Kolmas kerta oli jo yllättävä. Iho oli jo niin rikki ja turvoksissa kauttaaltaan, että reagoi enää kirvelynä. Pahin polte oli siinä hoidon alussa 1 ja toisen vuorokauden aikana. Silti, näytin päivä päivältä kamalammalta.

Jo neljännen päivän jälkeen kuitenkin sain huomata miten iho alkaa kuivaa. Nyt kasvoja pisteli, kutisi ja kirveli kun iho alkaisi kuoriutua.

Lähes viikko hoidon aloituksesta ja iho oli tasoittunut merkittävästi. Rakkuloiden tilalla punoittava tasainen iho, jota edelleen nipistelee ja kutittaa. Tervehtyneille alueille uskalsi jo kuitenkin levittää peitevoidevärin. Taas voisi näyttäytyä kaupassa ja palata töihin. Onneksi iho uudistuu nopeasti.

6vrk jälkeen Picato geelihoidon aloituksesta.

Päivä päivältä punoitus tasoittuu. Iho ainakin. Sitä miettii näin jälkikäteen miten sitä tuskaili huonon ihotyyppinsä kanssa ja kaikki meni aknen piikkiin. Keratoosi on saanut rauhassa vain vallata ihoalaa.

Nyt vain jatkossa suojakertoimilla olevat voiteet käyttöön ja pysytellään varjossa. Seuranta jatkossa siis oma-aloitteista. Jos 3kk:den jälkeen iholla on vielä jotain outoa tulee varata uusi tk aika.

Saa nähdä miten neuroottiseksi sitä tulee jatkossa, kun seuraa ihoaan?

Muistetaan silti kuitenkin nauttia valosta ja auringosta terveysuositusten mukaisesti. Oma iho kun on niin helposti tuhottavissa.

Kategoria(t): Luokittelematon. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 Responses to Ihana, mutta niin vaarallinen aurinko

 1. Juha-Pekka Kääriä sanoo:

  Hei,
  Hankala akne myös minulla taustalla. Hoitanut sitä auringolla, solariumillakin valitettavasti. Ei 70-80 luvulla näistä juuri varoitettu.
  Picato hoito oli joitakin vuosia sitten ja samalla tavoin voimakkaat reaktiot kauttaaltaan, mihin voidetta laitoin. Nyt viikko sitten otsasta leikattiin basalioma, samalla kolme muuta epäilyttävää leesiota, joista koepalat. Olen myös itse terveydenhoitoalalla, ja luin tänään lääkärilehden artikkelin, jossa uutta tietoa, että Picato hoitoa saaneilla ilmeisesti suurempi oka- ja tyvisolusyöpäriski. Tietenkin huolestuin ja lähdin tietoa hakemaan. Löysin tämän sinun kirjoituksen. Kerrottiinko sinulle tästä silloin, kun hoito aloitettiin?

  • Tiina sanoo:

   Varoiteltiinkin sitten vasta, kun huomattiin solariumin aiheuttamat ihomuutokset. Itse en koskaan solariumia ole kokeillut. Auringosta kyllä on varoiteltu aina, mutta sen vaarallisuuden pitää itse oppia näemmä kantapään kautta.
   Sain tk:ssa todella niukasti tietoa koko ihosairaudesta. Tyyliin Picatosta resepti kirjoitettiin ja sanottiin, että ihotautipolilta voi kysyä jos voiteen käyttöön tarvitsee opastusta. Ei kerrottu Picaton aiheuttamasta riskistä. Ne piti minun ihomuutokset niin mitättömän pieniä, että aluksi tuli tunne itsellekin, pelkäänkö turhaa. Kiitos paljon sinulle tiedon ja kokemuksen jakamisesta ja hyvää syksyä 🌻

 2. Teija Hietanen sanoo:

  Kiitos, Tiina , kun kirjoitit Picato- kokemuksesta. Itsellä kuudes päivä eka tuubin levittämisestä. Kauniita😊 ihoriekaleita irtoaa. Onneksi löysin kirjoituksesi etukäteen,joten tiesin tulevan ihanuuden. Jos vielä olisin työelämässä, toisten eteen ei olisi ollut asiaa.
  Keväällä jäädytettiin(cryo) basaliooman alku ja keratoosilaikku. Molemmat silmien lähettyvillä – olihan näky . Alaluomet muuttuivat ilmapalloiksi joksikin aikaa. Paraneminen kesti useamman viikon. Jospa tästä selviää vähemmällä.
  Kirjoituksesi oli vertaistukea parhaimmillaan. Kiitos!
  Odotellaan talven taittumista ja auringon valoa , mutta silloin korkeat kertoimet kehiin.
  Jouluterveisin
  Teija

  • Tiina sanoo:

   Sydämellinen kiitos Teija kommentistasi. Ihana kuulla, että artikkelistani oli sinulle hyötyä. Kohta vuosi tulee tuosta omasta kokemuksesta ja toistaiseksi kasvoistani en keratoosin kaltaisia muutoksia ole löytänyt. Aurikokertoimilla varustetut voiteet ovat ollut lähes koko vuoden käytössä. Alttius ihomuutoksiin jatkuu kuitenkin lopun elämää, mutta enää en aivan yhtä suurta huolta tulevasta kanna. Toki tämä kaamosaika auttaa unohtamaan tuon ihotyyppini hetkellisesti. Se mitä Picatogeeli aiheuttaa, ei voi koskaan tietää, mutta toistaiseksi kaikki on hyvin. Mikään lääkehoito ei ole riskitöntä. Jäädytyshoito kuulostaa myös kivuliaalta, ehkä nyt kuitenkin selvisit vähemmällä turvotuksella. Kovasti omissa muistikuvissa on vielä Picaton aiheuttamat polttavat ihotuntemukset ja rektiot jota käyt nyt läpi. Voimia ja tsemppiä, parissa viikossa se on enää huono muisto ja iho tasoittuu ❤ Itse rasvailin uudistunutta ihoa pari kolme kertaa päivässä. Toivottavasti saat Picato hoidosta nyt hyvät tulokset. Oli ihana kuulla myös kokemuksestasi. Yritetään pysytellä suojassa, tuon ihanan kevätauringon palatessa. Kyllä, korkeat kertoimet silloin kehiin. Ihanaa joulun odotusta sinulle! 😊👋🎄

 3. Teija Hietanen sanoo:

  Hei,
  Kiitos kirjoituksestasi! Itsellä on menossa kuudes päivä eka tuubin levittämisestä. Kauniita 😊 riekaleita alkaa irrota. Jutustasi sain rohkeutta sivellä laajemmaltikin kasvoille. Kannatti , sillä keratoosia oli paljon näkymättömissä. Jos olisin vielä työelämässä , toisten eteen ei todellakaan olisi menemistä – kummajainen katsoo peilistä.
  Kirjoituksestasi oli paljon apua – vertaistukea parhaimmillaan. Kiitos.
  Odotellaan talven taittumista ja valoa , mutta silloin korkeat suojapitoisuudet kehiin.
  Jouluisin terveisin
  Teija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.