Acazia kalusteiden entisöinti

Lomaviikko. Lupasin vanhemmilleni jo aiemmin, että talvilomalla otan heidän acazia kalusteet entisöintiin. Nyt sitten, ensimmäistä kertaa ikinä olen petsannut ja lakannut. Täytyy kyllä todeta, että se onnistui paremmin, kuin osasin kuvitellakaan. Ruokapöytä ja tuolit (8kpl), ovat työlistassani. Myöhemmin yöpöydät ja ehkä sänky.

Kohta kaikki keittiön tuolit on uudistettu ja työ tuntuu niin mukavalta puuhalta, että sitä kyseenalaistaa taas oman ammatinvalinnan. Mun olis varmaan aikoinaan pitänyt hakeutua jollekin restaurointi- tai maalausalalle. Toisaalta, tämä on loistava harrastuskin.

Noilla kalusteilla on ikää ehkä alle kymmenen vuotta, mutta kovasti lakkaus ja petsi on pinnoilta päässyt kulumaan. Todennäköisesti liian emäksisillä pesuvesillä tai liian märällä rätillä on vuosien saatossa noista pölyjä pyhitty.

Massiivipuukalusteita ja paino myös sen mukaan.

Hioin aluksi akkuhiomakoneella (paperin karheus P240) tuolien istuinosasta sekä selkänojan päällyosasta lakkakerrokset pois. Jatkoin hiomista niin kauan, että myös vanha, laikukas petsikerros hävisi. Uudistin siis vain kuluneet osat ja korjauspetsasin pienet kolhut.

Hionnan jälkeen puhdistin tuolit paineilmalla pölystä sekä pyhin kostealla liinalla nuo hiotut pinnat, käyttäen ainoastaan vettä.

Ennen petsausta pakkauksen ohjeistuksen mukaan maalattava pinta on kasteltava, saadakseen tasaisen värituloksen.

Petsin levitin pehmeäharjaksisella siveltimellä, annoin hetken oleentua ja pyhin puunsyiden mukaisesti ylimääräisen petsin pois rievulla.

Pari tuntia annoin välissä kuivahtaa ja toistin käsittelyn. Myös sen jo petsattujen pinton kastelun.

Näihin kalusteisiin valitsin petsin tumma tammi. Lakkaukseen käytin kirkasta lakkaa (Tikkurilan unica akva kalustelakka, puolikiiltävä). Sävy lopulta onnistui olemaan samankaltainen käsittelemättömien osien kanssa. Lakan ruiskumaalasin tuolin pintaan. Ensimmäisen kerroksen lakkaa laimensin vähän vedellä. Toisen ja kolmannen kerroksen suihkin laimentamattomalla lakalla.

Vaikka lakkapinta tuntuu kuivalta muutaman tunnin jälkeen, tavoittaa lakka lopullisen kovuutensa vasta viikkojen jälkeen, aivan kuin kalustemaalikin. Ensimmäiset käyttöviikot täytyykin olla varovaisemmalla kulutuksella.

Toiset neljä tuolia on työn alla vielä sen verran, että lakkakerroksia puuttuu kaksi. Nuo tuolit jouduin hiomaan lopulta käsin, kun puolison akkuhiomakoneen kulutin loppuun. Isänpäivälahja viidenvuoden takaa ja itse sitä olen vain käyttänyt ja monet lipastot sillä uudistanutkin.

Puoliso tuskin edelleenkään uutta hiomakonetta tarvitsee, mutta tarviiko muru vielä äitienpäivälahjaa miettiä?

😊

Kategoria(t): Tee se itse Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.