Acazia ruokapöydän uudistus

Talvilomalla aloitettu ruokaryhmän entisöinti tuli valmiiksi. Viime artikkelini käsittelikin tuolien uudistamista, nyt vuorossa on ruokapöydän kansiosan kunnostus.

Pöytälevy oli ollut jo vuosia lähes lakaton. Ajan saatossa puupinta oli tietenkin imenyt itseensä ruokailusta syntyneet rasvakertymät. Kun lakkaamattomalle pöydälle läikähtää vaikka keittoliemi, imeytyy siitä tietenkin osa puuhun. Tuo rasva toi oman haasteensa entisöintitouhuun.

Acazia pöydän reunoilla on pyöreät metallikoristenapit. Jotta hionnan yhteydessä musta väri ei niistä tyystin lähtisi, oli maalarinteipit ainakin osanaikaa niiden suojana.

Hiontaa hidasti se hiomakoneen rikkoutuminen. Mun ei kuitenkaan tarvinnut uutta odotella äitienpäivään, niinkuin murulle vinkkasin.

Mitäs sitä merkkiä vaihtamaan. Nyt on taas uusi Ryobi jolla hioa. Pöydän sivut kuitenkin työstin käsin, kun kone ei mahtunut tuohon ahtaaseen rakoseen.

Kun hionta oli valmis, puhalsin paineilmalla pöytälevyn pölyttömäksi. Sen jälkeen pinnan puhdistin rasvanpoistolla, kangasliinaa apuna käyttäen.

Tuon puhdistuksen olisi pitänyt toistaa, sillä ensimmäisen petsikerroksen kuivuttua, pintaan kuivahti kuitenkin sinnikkäitä pieniä pyöreitä jälkiä. Niillä kohdin oli rasvajäämiä.

Petsikerroksen annoin kuivua 2-3 tuntia, jonka jälkeen kevyesti hioin pintaa uudelleen (enemmän niitä kohtia, johon rasvalaikut ilmestyivät).

Petsikerroksia piti tehdä kolme ja myös niitä välihiontoja, että pintavärin sai tasaiseksi.

Tässä kuvassa onkin ensimmäinen tuore petsikerros.

Ennen petsin levitystä puun pinta piti kastella. Vesiämpäri ja rätti lähistöllä työstin petsiä pöytälevyyn. Pensselillä kun tuota petsiä levitti, niin ehti osa pöytälevystä aina kuivahtaa.

Sai olla todella nopee.

Ylimääräisen petsin pyhin aina rätillä pois. Läpikäyden aina koko pinnan, puunsyiden mukaisesti.

Seuraavina päivänä olikin lakkauksen vuoro. 4 kerrosta lakkaa lopulta ruiskumaalasin pöydän pintaan. Pöytälevyyn meni vähän yli litra kalustelakkaa ja yksi vajaa petsipurkki.

Pöydän jalat olivat niin hyvässä kunnossa ettei niille tarvinnut tehdä mitään muuta kuin kiinnittää alle.

Ruokaryhmän entisöinti reilulla sadalla eurolla lisäsi käyttövuosia tälle keittiöryhmälle toisen vuosikymmenen.

Kategoria(t): Sisustaminen, Tee se itse Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 Responses to Acazia ruokapöydän uudistus

  1. Mirjam sanoo:

    On kyl upee pöytä! Petsi tekee ihmeitä vanhoille huonekaluille.

  2. Marec sanoo:

    Millaista petsi käytit?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.