Kasvimaalla

Vapaa viikonloppu.

Vähän toivoin aurinkoisempaa säätä, mutta tyytyminen on nyt tähän enimmäkseen harmaaseen ja vilpoiseen. Aurinko pilkahtelee vain hetkittäin muistutellen olemassaolostaan:-” Täällä kyllä ollaan, mutta joku estelee!”

Juurikin tuo taivaan paksu pilvipeitto ei ota ohentuakseen. Edelleenkin se ripottelee ajoittain raekuuroja enemmän ja vähemmän niskaan. Aivan kuin kiusalla, yrittäen poistaa ulkona puuhastelevalta tekemisen riemun. Pakko myöntää, että välillä myös siinä onnistuen. Vaikka pitäisi pysytellä auringon paisteelta suojassa keratoosiherkällä iholla, kaipaan valon tuomaa energiaa.

Nopeasti kuvaa talteen ennenkuin pilvet sammuttaa tuon taivaan soihdun. Kaikki on vain niin paljon nätimpää auringonvalossa.

Päästäkseni parempaan kevätfiilikseen, poikettiin eilen Keskisen puutarhamyymälässä.

Oli selkeä tarvekin miksi sinne lähdettiin. Sain pari ihanaa alppiruusun taimea meidän rinneportaiden maisemointiin.

Jos haluaa niille oikeasti asettaa toimivan kasvualustan, tulee maakuopan olla rodonkasvimultaseosta. Molemmille taimille hankin oman säkin. Ennestään varastosta löytyi myös noille kasveille tarkoitettua lannoiteseosta.

Lähtökohdat hyvälle kasvulle on nyt asetettu. Nyt vaan ahkeraa kastelua, että juurtuvat aloilleen.

Puutarhamyymälästä löysin jotain myös meidän kasvimaalle.

Tänäkin vuonna olin liian hidas idättämään yhtään mitään. Lobelian taimet kuihtuvat surullisesti yksi toisensa jälkeen. Myöhässä ja mikä lienee meni vikaan. Toivottavasti edes pari taimikippoa villiorvokkia jää henkiin, etten koe olevani täysin epäonnistunut.

Ostosreissulta poimin mukaan pari kasvihuonekurkkua, pensastomaatintaimen, herneen- ja salaatin siemeniä, sipulin mukuloita sekä siikli-siemenperunaa. Noita perunoita joutuu nyt idättämään pari viikkoa ennen kuin voin istuttaa ne kasvulavoihin.

Vähän piti tehdä muutoksia kasvihuoneeseen.

Meidän pienessä kasvihuoneessa oli aikaisemmin kaksi kasvilavaa molemmin puolin.

Toisen siirsin nyt ulos. Autotallista sain käyttöön eräänlaisen pesualtaan.

Ostin joskus puolisolle joululahjaksi tuon, mutta metsään meni lahjahankinta, vähän niinkuin sen kaveriksi hankkimani pyörillä liikuteltava laatikostoratkaisukin.

Nyt tuo moottorin pesuallas toimii kasvihuonepöytänä sekä säilytysratkaisuna. Pöydän sisään voi piilottaa pienet työvälineet joita tarvitsee kitkemiseen. Sen alaosassa on myös ruukuille hylly.

Kasvihuoneeseen istutan tänä vuonna kasvihuonekurkkua 2 tainta ja pensastomaatin ruukkuun. Mulla on ollut kasvihuoneessa itämässä ruukuissa myös auringonkukkia sekä 8 tammen tainta, joita yritän sitkeästi pitää hengissä. Terhoista itse kasvattamat.

Ulkona kasvulaatikoilla on tila ainakin mansikoille x 2 perunoille x2, sipuleille, yrteille ja salaatille.

En ole koskaan ennen yrittäyt kasvattaa chiliä. Jostain syystä sellaisenkin taimen meille ostin. Katsotaan siis miten käy. Istutan ruukkuun ja eikähän se vielä kasvihuoneeseen mahdu tomaatin ja kurkun lisäksi. Niin ja ostoskoriin löysi tiensä myös meloni. Tarkemmin ajateltuna mulla ei taida riittääkään kasvulaatikot kaikelle hankkimalleni. Herneitäkin varten joudun kehittelemään vielä jotain.

Poistin eriparia olevat kasvulaatikot ja yhtenäistin kasvimaan ilmeen äidiltäni saamilla lavakauluksilla. Vanhempieni muutto kaupunkiin vapautti nuo kaulukset meidän käyttöön. Sen verran laatikoille jätettiin väliä, että ruohonleikkurilla pääsee ne tarvittaessa kiertämään.

Käsittelin lavakaulukset sävytetyllä terassiöljyllä. Paikoin ne olikin aika huonossa kunnossa. Öljykäsittelyllä toivottavasti sain niille pari vuotta elinaikaa.

Kun suurin piirtein tietää mitä laatikoihin istuttaa,voi ne jo nimetäkin. Sitten on ainakin pysyttävä kiinni tuossa suunnitelmassa.

Tein nimikylttejä vanhoista päreistä.

Pintaan kalustemaalia sekä nimet pohjamaalilla.

Nyt täytyy vain odottaa, että nuo yöpakkaset oikeasti ohittuu niin, että täällä päästään istutushommiin ja sadon kasvatukseen.

Kategoria(t): Istutukset, Puutarha, Tee se itse Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.