Fanett 55T:n entisöinti

Sain työn alle kaksi kaunista vanhaa tuolia. Pohjaleimat paljastavat mallin ja suunnittelijan. Nämä sirot pinnatuolit ovat Ilmari Tapiovaaran suunnittelemia ja Ruotsissa valmistettuja. Kalusteet ovat vuosilukua 60 ja malli Fanett 55T.

Näitä tuolia oli joku halunnut päivittää uudelle vuosikymmenelle tai -tuhannelle. Niissä oli kerros valkoista maalia, joka olikin sudittu ilmeisesti sellaisella menttaliteetillä, että tärkeintä ei ollut työn jälki, vaan värin vaihtuminen.

Alkuun suunnitelma olikin uusia tuo maalipinta.

Kalusteiden pinta oli pensselin vedoista niin epätasainen, että päätin poistaa sen kokonaan parhaimman lopputuloksen saamiseksi. Kuumailmapuhallin ja lasta aluksi työvälineinä. Tuossa saa olla kuitenkin tarkkana, ettei polta kalusteen pintaa ja tehokas tuuletus tulee olla työtilassa.

Kun suurin osa maalista oli poistettu, hioin tuolit vielä ympäriisä kahdella eri karheudella. Lopulta tinneripesin loput pienet maalijämät. Tuoli on ilmeisesti tiikkiä. Istuinosa on eläväpintainen, hiukan urainen ja puun syihin jäi sinnikkäästi maalijäämiä. Lopulta hoksasin ottaa avuksi pienen pehmeän metalliharjan, jolla sain uratkin puhdistettua.

Työn edetessä minulle tuli vahva tunne siitä, ettei näiden tuolien kuulu olla valkoiset, vaan puun väriset. Olisi ollut suuri vääryys peittää tuo hieno tiikkipinta peittovärillä. Suunnitelman muutos ja lupa erilaiseen lopputulokseen tulikin nopeasti. Pinnatuolit lopulta petsasin Liberon spriipohjaisella petsillä, sävyllä vaalea tammi. Se oli tehtävä kahteen kertaan tasaisen lopputuloksen saamiseksi.

Petsaus/lakkaus on vaativampi pohjatöiltään. Jokainen valkoinen maalihippu on saatava pois. Työ vie enemmän aikaa, mutta lopputulos palkitsee.

Tässä tuoli onkin sävytettynä ja ensimmäinen lakka-harsokerros ruiskumaalattuna.

Lakkana käytin tutuksi tullutta Tikkurilan Unica akvaa. Harsokerroksen jälkeen maalasin kolme paksumpaa kerrosta, tehden pari kevyttä välihiontaa.

Lakkakerrokset muuten myös tummentaa lopputulosta jonkin verran.

Kalusteesta tulee kuitenkin kestävämpi, kun jaksaa nähdä vaivaa ja tehdä riittävästi noita kerroksia.

Tuon toisen tuolin etuosassa on pieni kolhu jota ei haluttu lähteä oikomaan tai paikkaamaan täyteaineella. Kuuluu ajan patinaan, niin kuin mielestäni tämä värikin.

Kaunis muotokieli.

Näitä ei voi kun ihastella. Onnekas on tuolien omistaja.

Kategoria(t): Sisustaminen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 Responses to Fanett 55T:n entisöinti

 1. Aki sanoo:

  Hei,
  Hienoa jälkeä ja hyvä sävy! Mitä kiiltoastetta käytit Unicasta? Kiiltävä vai puolikiiltävä?

  • Tiina sanoo:

   Kiitoksia.
   Puolikiiltävää. Se oli toiveena tuolien omistajalla, mutta mielestäni sopi tuoliin todella hyvin 😊
   Omiin valintoihini vaikuttaa yleensä, mikä on hallitseva kiiltoisuus muissa kalusteissa. Jos kiiltokalusteita on paljon on jatkumoa järkevä silloin kiiltävällä jatkaa. Makuasioita lopulta kummasta tykkää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.