Saatiin Nala kotiin

Kulunut viikko ollaan työstetty mielessämme menetystä, joka saapui yllättäin.

Teistä lukijoista jotkut olettekin jo tietoisia aiheesta, jota viimeartikkelini koski.

Haluankin kirjoittaa vielä Nalan tarinan loppuun. Ihan sillä, jos koskaan, ketään vastaavaa menetystä kohdannutta se auttaa tai opastaa.

💙

Surullisinta on, että ihmiset joiden kanssa asiasta on puhuttu, ovat olleet tietoisia kyseisestä kunnaneläinlääkäristä. Jopa osa hänen kolleegoistaan on sitä mieltä, ettei hänen kuuluisi tehdä enää mitään toimenpiteitä.

Konitohtoriksi tituleerattu. Miksi tuo ”etuliite” ammattinimikkeseen oli itseltäni pimennossa, miksi en osannut kyseenalaistaa ammattitaitoa ennen toimempidettä tai kysellä mielipiteitä?

Maanantaina soitin ruokavirastolle, jonka jälkeen toimitimme Nalan leikanneen eläinlääkärin luo. Alustavasti olimme jo sopineet, että koiramme lähtee avaukseen.

Paluu praktiikalle nostatti tunteita pintaan. Kiukkua, surua ja katkeruutta. Viikonlopun kellarissamme kylmässä kangistunut ruumis oli automme peräkontissa. Nala oli käärittynä valkoiseen, paksuun peittoonsa. En tiedä kuuluuko tai vaaditaanko eläinlääkäriltä empatiakykyä. Minkäänlaista myötäelämisen tunnetta en kuitenkaan kokenut häntä kohdatessa. Kiukkua nosti myös tilanne, jossa etsittiin Nalalle sopivaa kuljetuslaatikkoa. Eläinläääkäri tarjosi kissan kokoista pahvilaatikkoa!

Hitto! Eikö tämä ihminen muista edes sitä, minkä kokoista koiraa oli perjantai-iltana leikannut?! Nala oli 2-vuotias Pitbull/Amstaff, vahvaluustoinen koira. Pieleen mennyt leikkaus oli vain pari päivää sitten, käsittämätöntä!!

Tilanne jatkui sillä, että sopivaa laatikkoa ei löytynyt. Kurkkaus peittojen sisään sai eläinlääkärin tokaisemaan vain, että: ”se olikin noin iso koira”. Praktiikalta ei laatikkoa löytyisi, joten lähdimme sen vuoksi SeiLab:aan. Siellä eläinlääkäri voisi tehdä samalla Ruokavirastolle lähetteen ja selvityksen leikkauksesta. Nala oli jo kotona pakattu läpinäkyvään vahvaan pussiin. Ohjeissa luki kyllä, että kaksinkertaiseen. Pahvilaatikkoon pakattiin kotoa kaikki kylmäkallet, jotka omistettiin sekä sanomalehtiä siltä varalta jos lähetys alkaisi vuotamaan. Pahvilaatikkoon pakattiin erilliseen muovitastuun lähete mukaan.

Tätä eläinlääkärin iäkkyyttä todisti myös taito käyttää tietokonetta. Tuo ihminen ei löytänyt näytöltä edes kuvaketta, jolla pääsisi nettiin. Kyseli myös mistä lähete netissä löytyy. Kohta kohdalta käytiin yhdessä läpi. Onneksi olimme itse katselleet netistä ennakkoon tiedot minne lähettää ja miten, sillä muuten lähetteen teosta ei olisi tullut välttämättä mitään. Eläkeiän kynnykselle oli päässyt tämäkin ihminen, ettei noita palveluja ollut tarvinnut.

Lähetteestä jäi harmillisesti kuitenkin uupumaan tieto, että Nala oli saanut myös antibioottipistoksen ennen kotiutusta. Lähetteeseen tuli myös tietoa, josta vasta sillä hetkellä saimme kuulla.

Nala oli alkanut vuotamaan leikkauksessa…

Lähete oli kaikkiaan kaksi sivuinen. Tiedot omistajasta ja koirasta piti täydentää. Ruokavorastolla on olemassa myös omat sopimustuhkaamot, jotka noutavat ruumiit virastolta eteenpäin niin halutessa. Listalta tuleekin itse valita toimipiste, joka lemmikin tuhkaisi ja lähettäisi kotiin.

Lähetteen ja ohjeet pakkaamiseen löytää tarvittaessa ruokaviraston sivuilta. Tästä.

Helsingin ruokavirasto hoitaa lemmikkieläinten avauksen. Sinne lähetys tulee tehdä pikapakettina matkahuollon kautta. Ruokaviraston sivuilta löytyy selkeät ohjeet mitä pakettikorttiin tulee merkitä. Paketin päälle saateteksi ”eläinperäinen näyte-vapautettu”

Saimme ilmoituksen sähköpostiin seuraavana päivänä, että lähetys on saapunut perille. Samana päivänä tuli myös tieto PET Helsingiltä, että Nala on haettu tuhkaamoon.

Kaikenkaikkiaan nopeaa toimintaa. Avaus hoidetaan heti samana päivänä. Tarvittavat tutkimukset tehdään ja näytteet otetaan ja tarvittaessa lähetetään eteenpäin. Vastauksen ruumiinavauksesta saamme 1-3kk:n kuluessa.

Pahinta olisi, jos syytä ei koskaan löydettäisi.

Näin kauniisti eläintuhkaamo Pet lähestyi sähköpostilla.

Linkki Pethelsinki verkkosivuille

Puhelu kyseiseen toimipisteeseen toi rauhallisen mielen. Nala on hyvissä käsissä ja häntä arvostetaan. Suruumme otettiin arvokkaasti osaa. Heillä oli myös aikaa kuulla Nalan tarina ❤

Torstai-iltana paketti saapui sopimuksen mukaan. Huolellisesti pakattuna, pehmeään muoviin ja pahviin.

Tyttömme, jonka koira Nala enimmäkseen oli, sai avata tuhkaamon lähetyksen.

Käsi sydämellä seisottiin vierellä, kunnes pakkauksesta paljastui kaunis valkoinen, keraaminen uurna. Uurnan kyljessä oli sydäntassu painauma.

Meidän Nala on nyt kotona. Nala on saanut arvoisensa loppumatkan.

Pakkauksessa oli myös kaunis värssykortti mukana.

Uurna on tarkoitus haudata lammelle, jonka niittyosuudella Nala rakasti juoksennella. Sinne on haudattu meidän muitakin edesmenneitä lemmikkejä.

Päivää vain ei vielä ole päätetty, mutta mihinkäs tässä enää kiire on ja uurnakin on kaunis katsella.

Kunhan avauksesta tiedot tulee, palaan vielä viimeistelemään Nalan tarinan.

Kategoria(t): Eläimet Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 Responses to Saatiin Nala kotiin

  1. Leena sanoo:

    Miten järkyttävä tapaus, itku tuli. Minkälaista kohtelua Nala ja te saitte eläinlääkäriltä… :/ Osanottoni <3

    • Tiina sanoo:

      Kiitos Leena ❤ Kovan kautta on välillä opittava, niin kuin nytkin. Pitkään varmasti menee, ennenkuin tapahtuneen asian hyväksyy. Elämä jatkuu ja Nalankin jälkeen tulee uusia lemmikkejä. Ikävä ja suru helpottaa tai muuttaa muotoaan. Haluan kuitenkin ettei Nala kuollut turhaan. Meitä se kasvatti ja muutti ihmisinä.Liika sinisilmäisyys ja kiltteys kostautuu. Toivottavasti artikkelini havahduttaa muitakin pohtimaan miten iso merkitys hyvällä eläinlääkärillä on. Muistakaa kyseenalaistaa osaamistaso ensin. Parhaille ystävillemme haluamme vain parasta kohtelua 💙

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.