Havuja kuistille

Nyt on se aika, jolloin voi alkaa kasata taas havupalloja sekä muitakin havukoristeita. Ilman, että tarvitsee jännittää pysyykö ne vihreinä talven tuloon saakka, vai kellastuttaako lämpö ne ennenaikojaan.

Kaukana ei ole aika, jolloin ulkomittarin elohopea jämähtää pakkaslukemiin. Tuolloin myös ulkosomisteiden havut pysyvät vihreänä, aina kevättalveen saakka.

Olen säästänyt vanhan rautaverkkoaihion, johon aikoinaan kasasin sammalpäällysteen. Nyt vuorostaan, tökin havuja verkon reikiin.

Kartio on päästä auki, joten siihen ei olekaan tarkoitus istuttaa pidempää puuvartta. Havulakki on valmistuttuaan sen verran painava, että se ei pysyisi pystyssä missään heiveröisessä varressa.

Painava puupölli pysyy varmasti ryhdissään, kovimmissakin tuulissa.

Kartion hatuksi nidoin kuusenhavuista kimpun, jonka asetin kartion päälle ylösalaisin.

Ohuella rautalangalla voi viimeistellä havukiinnityksen. Muutama ympäriveto pitää ne kyllä paikoillaan. Valosarjalla saa myös lisäkiinnitystä havuille.

Tuo kartio on sen verran leveä alaosasta, että puupölli mahtuu osittain sen sisään. Ei tarvitse muuta kiinnitystä.

Havupallojen pohjaksi tein oasis-sienestä ja kanaverkosta sydämen. Muutama rautalanka kierros ympäri, pitää verkon paikoillaan. Ilman tuota verkkoa havupalloista tulee kastuttua hauras ja voi tuulessa hajota palasiksi. Siksi on tärkeää kanaverkolla varmistaa tuo koossa pysyminen. Ei siis haittaa vaikka sieni hajoaa jo kasausvaiheessa. Verkko pitää pallon kyllä kuosissa ja pitkään.

Tykkään tehdä noita palloja nuorista havupuista. Neulaset pistelee vähemmän. Toki hansikkaat kädessä nämäkin oli tehtävä.

Verkotetun oasis-sienen ei tarvitse välttämättä olla pyöreä. Tässäkin lopputulos on pyöreä vaikka sydän on neliskanttinen. Valmiita havupalloja voi siistiä vielä puutarhasaksin, niin kuin itse tein.

Nämä havukoristeet matkaavat muille terasseille. Tällä kertaa en terassille niitä valmistakaan, sillä heiluvat ulkokoristeet aiheuttavat meidän valvontakameraan liikaa turhia hälytyksiä. Onkin keksittävä jotain, joka pysyy enimmäkseen paikoillaan.

Jää nähtäväksi keksiiköhän sitä jotain.

😊

Iloista loppuviikkoa jokaiselle!

Kategoria(t): Puutarha, Tee se itse Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.