Gluteeniton, pehmeä sämpylä mikrosta minuutissa ja keliaakikon elämää

Tämä on mielestäni niin loistava ohje, että haluan jakaa sen muillekin.

Itse syön hyvin harvoin leipää. Riisikakkuja ja näkkäriä sen sijaan kuluu jonkin verran.

Ei sillä, rakastan leipää. Valmiita gluteenittomia leipiä onkin kaupoissa nykyään loistava valikoima mistä valita. Alan kuitenkin olla siinä iässä, että jos jokin lihottaa niin leivän syönti. Omaa ateriointiani rajoittaa diagnosoitu Keliakia. Kaikki mitä syön tulee olla gluteenitonta. Pian parikymmentä vuotta gluteenitonta ruokavaliota noudattaneena, saan erityisen voimakkaat oireet jos erehdyn gluteenia syömään.

Harvinaista jos näin pääsee käymään, sillä olen tarkka syömisistäni. Toki pientä siedätystä yllä pidän. Sama oivariinirasia on käytössä lasten kanssa ja voin syödä konvehteja, jotka saattavat sisältää hiukan gluteenijäämiä.

Viimeksi vuosi sitten erehdyin syömään töissä tavallista voileipäkakkua. En tarkastanut oliko kaapissa toinenkin, koska kyseinen leipuri oli luotettava gluteenittomien herkkujen tekijä. Mulle olisikin ollut oma siellä toisessa kaapissa. Yksi tavallinen viipale riittää pilaamaan loppupäivän totaalisesti.

Oireet alkaa vajaassa puolessa tunnissa. Ensin tulee vähän etova olo, närästää. Sitten alkaa haukotuttaa ja ei aikaakaan, kun löydän itseni pää pöntössä. Ensin tyhjenee vatsa ja lopulta suolisto. Tunnissa sitä onkin tyhjännyt sitten itsensä vauhdikkaasti. Mahdoton horkka seuraa tyhjennysrumbaa, huimaa ja heikottaa. Olotilaa voisi verrata myrkytykseen, joka alkaa helpottaa parin tunnin unilla, mutta vatsa muistaa allergiaa aiheuttaneen yleensä vielä muutaman päivän tapahtuneesta. Olenkin alkanut epäillä, että kyseessä olisikin selkeä allergia, kun keho noin reagoi.

Voitte kuvitella, ettei tällaista olotilaa itselleen tarkoituksella halua aiheuttaa. Näin ei onneksi ole käynytkään kuin kolmesti diagnoosin saatuani. Oireet identtiset joka kerralla.

Älä siis ikinä väheksy jos jollain läheiselläsi on kyseinen ruokarajoite. Hän ei ilkeyttään jätä herkkujasi syömättä. Vaan sillä, ettei elimistö siedä oikeasti gluteenia ja hän sairastuu sitä syötyään.

💜

Melkoinen aasinsilta leipäohjeeseen eikös vain? 😁

Itse sain ohjeen yhdeltä työkaveriltani jonka lapsi on keliaakikko. Kun iskee tuoreen voileivän nälkä, eikä sitä leipää löydy leipähyllystäsi tai mielitekoa ei pysty ohittamaan, niin tämä ohje pelastaa tilanteen. Sämpylän tekemiseen kuluu oikeasti vajaa 2 minuuttia. Leipä on ihanan kuohkeaa. Jauhoja vaihtelemalla saa vaihtelua makuun ja taikinaan voi halutessaan lisäillä siemenistä purutuntumaa.

Minuuttisämpylä (1 annos)

1 kanamuna

225g tattarijauhoa

ripaus suolaa

0,25 tl leivinjauhetta.

5g siemeniä ( niin halutessaan, seesaminsiemen, auringonkukansiemen..).

Pinnalle itse ripottelen vähän isoja gluteenittomia kaurahiutaleita.

Mittaa ainekset tilavaan mukiin. Sekoita kunnolla ainekset sekaisin. Ripottele pinnalle haluamasi siemenet tai hiutaleet ja laita muki mikroon. Paista tasan minuutti täydellä teholla. Kumoa valmis sämpylä. Irtoaa nätisti mukista ilman voiteluita. Jäähdytä, halkaise ja täytä haluamillasi herkuilla.

Kannustan kokeilemaan. Helppoa ja nopeaa. Itse ole kokeillut myös mantelijauhoista tehtyä sekä semper mix jauhoista. Omasta mielestäni tattari sopii kuitenkin tähän leipään parhaiten.

Makuasioita nämäkin 😉

Kategoria(t): Gluteeniton leivonta, Tee se itse Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 Responses to Gluteeniton, pehmeä sämpylä mikrosta minuutissa ja keliaakikon elämää

 1. Kiitos silmiä ja ymmärrystä avaavasta postauksesta.
  Toivottavasti mahdollisimman moni lukisi tällaisia kokemuksia ja saisi sitä kautta ymmärrystä itselleen keliakiasta.
  Että on todellinen syy olla syömättä jotakin.

  Ja olipas mainio resepti.
  Minäkin löysin uuden reseptin gluteniittomille sämpylöille ja jossain vaiheessa jaan sen blogissani.

  Marraskuun iloa.

  • Tiina sanoo:

   Kyllä. Ikävää kun gluteeniton on monen kuvitelmista oma vaihtoehto ja rinnastetaan trendikkääseen terveyskäyttäytymiseen, jopa diettiruokiin.
   Pitääpäs käydä poimimassa reseptisi heti talteen, kun sen jaat 😁

 2. Outi sanoo:

  Kiitos helposta ohjeesta, tätä pitää kokeilla! Minulla on myös keliakia, ollut vajaa kymmenen vuotta. Kaupasta löytyy nykyään tosiaan hyvä valikoima gluteenittomia leipiä, mutta eihän tuoretta ja itsetehtyä mikään voita.

  • Tiina sanoo:

   Niimpä. Onneksi valikoimat kasvavat. Vielä kun hinnat tulisivat alaspäin. Välillä ei tunnu reilulta maksaa triplahintaa sen vuoksi, että sairastat. Ostettava on, sillä gluteeniton ruoka ei ole oma valinta vaan sairauden sanelema juttu. Makaronit, jauhot ja leivät ovat vielä erityisen kalliita.
   Mikro sämpylä ei toki maullaan voita pitkän kaavan mukaan tehtyä, mutta pelastaa kyllä pikkunälältä ja leivättömyydeltä. Reseptiä voi helposti itse tuunata lisää. Suolaa tunnustan lisääväni enemmän 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.