Valopylväät seipäistä

Tätä juttua kirjoittaessani katson samalla televisiosta tulevaa puutarhatiistaita. Juurikin tuollaisen puutarhan haluaisin itsekin. Ihania ideoita täynnä, runsaasti perennoja, pensaita ja erilaisia kasveja. Sydän pakahtuu kaikkea tuota kaunista katsellessa. On ymmärrettävää, että tuollaisen paratiisin saa aikaan vain mielettömän kovalla työllä. Sarjassa puuhasteleekin 4 monen taidon omaavaa tekijää. Meidän piha ja puutarha ei tulisi koskaan näyttämään edes puoliksi niin ihastuttavalta, koska yritän pääosin yksin luoda tuota ympäristöä ja kukaan ei ole rahoittamassa tuota touhua. Ainoastaan rajoittamassa. Luojan kiitos toisaalta, taitoni ja aikani ei ehkä riittäisikään sellaiseen 😄

Puolisonkin mielipide on otettava huomioon. Me tykätään toisaalta niin erilaisista kasveista, että tuota yhteistä mieltymystä onkin haastavaa löytää.

Pysytään siis pienen budjetin touhuilussa, niin ei tule suorituspaineitakaan.

Viikonloppuna käytiin naapurin luona tekemässä seiväskauppoja. Ostin 10kpl vanhoja seipäitä, joista näille neljälle oli olemassa jo käyttöidea. Muut seipäät jäävät odottamaan sellaista.

Sahasin seipään alaosasta kapeimman kärjen pois. Sen jälkeen kyllästin betonivaluun menevän osan puuöljyllä. Kyllästeen kuivuttua naputtelin kuhunkin seipään alaosaan (ympäriinsä) neljä naulaa. Ihan vain sen verran kiinni, että napakasti pysyvät. Törröttäviin nauhoihin kietaisin vielä kanaverkkoa kierroksen, ennen kuin iskin ne ämpäriin ja peitin betoniseoksella.

Nämä kuivui ulkona vuorokaudessa. Kumivasaralla naputellen irtosivat ämpäreistä. Niistä tuli juurikin sellaiset kuin halusin. Viimeistelen tolpat, kunhan sää on sellainen ettei sateen uhkaa olisi tunteihin. Nytkin vain hetken, aurinko löysi jonkun pilvenraon josta pilkistää, kunnes sadepilvet valtasivat tuonkin rakosen.

Puolison idea oli tiputtaa tuollaiset metalliset, kolmion malliset lenkit kärkiin. En tiedä niiden oikeaa nimeä, mutta niiden lävitse valonauha pujotettiin. Samalla kausivalo pysyy tuossa halutussa korkeudessa. Tähänkin käytetiin varastosta löytyvää valosarjaa. Lippuviiritkin näyttäisi tässä kivalta.

Betonivalujalat ovat vankat. Seipäät pysyvät ryhdissään eikä kaatumisen vaaraa juurikaan ole. Siirreltävyys on myös plussaa. Näiden paikkaa on helppo vaihtaa, niin halutessaan.

Nyt on niin valoisaa aikaa pilvistä huolimatta, että ulkovalot eivät tosin näy, kun yöaikaan pari tuntia. Edes näin sateen jälkeen.

Loppukesään ja syksyyn tuovat sitten kyllä tunnelmaa. Minun pitää vielä pohtia, jätänkö tolpat enemmän puun väriin vai maalaanko ne mustaksi. Meille kun on tulossa terassin päätyyn musta paljukin.

Se tosin kävi jo kokeilussa, mutta saatiin vuotava versio, joka lähti takuupalautukseen. Uutta korvaavaa vielä odotellaan.

Kesä on taas täällä. Nautitaan siis sateesta ja vähän ukkosestakin. Kasvuvauhdissa olevat perennat vettä tarvitsevatkin.

Palaillaan 😊👋

Kategoria(t): Puutarha, Rakentelu, Sisustaminen, Tee se itse Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.