DIY lattiamaljakko vanhaksi astiaksi

Sain kyseisen lattiamaljakon pari vuotta sitten vanhemmiltani, heidän muuton yhteydessä. Tämä on alkujaan ollut kirpparilöytö, siksi maltoin lähteä sitä tuunaamaan.

Maljakko sellaisenaan ei kuitenkaan koskaan ole löytänyt meiltä sitä pysyvää paikkaansa. Alkuperäinen väri ei vain ole mielestäni ollut sopiva mihinkään.

Enimmäkseen varaston lattialla tuo onkin ollut säilössä. Viimeajat yläkerran aulassa.

Tällainen Aasialainen kuvitus oli ruukun kyljessä alkujaan.

Pintakiilto piti saada pois. Sraymaalasin maljakon ensin mattamustalla maalilla. Kun maali kuivui, pensselöin maljakon pintaan tekstuuripastaa (akryylipasta). Tällä halusin luoda ruukun pinnalle kivisen, kuluneen efektin.

Sivelin pinnoitteen ruukun pintaan vapain pensselivedoin. Pasta on nimensä veroinen, paksuhko seos. Sillä voi luoda maalatessaan kolmiulotteisuutta vaikka akryylitauluihin. Ruukkuihin saisi varmasti myös tällä, sekä erilaisilla sabluunoilla luotua vaikka ja mitä kuviota.

Ostin tuon pastan minimanista ja löytyi hyllystä, jossa oli taidemaalaukseen tuotteita, mm. akryylivärejä. Hinta päälle 16 euroa, mutta purkista pinnoittaa kyllä useamman ruukun. Tähän lattiamaljakkoon kului 1/3 osa purkista.

Ruukku olikin kokeiluversio, johon vähempikin pastaa olisi riittänyt. Tuota pohjamaalia voi surutta jättää enemmänkin näkyviin.

Koska olin kärsimätön kuivumisen suhteen ja halusin edetä hommassa nopeasti, käytin akryylipastan kuivaukseen lämpöpuhallinta. Kuivumisen myötä ruukun pintaan tuli napakka, hiontaa kestävä pinnoite.

Hioinkin ruukuun kauttaaltaan aluksi karkealla hiontapaperilla ja viimeistelin pinnan säämiskällä.

Suihkin vielä ohuesti sinne-tänne mustaa sekä kuparinväriä pinnalle. Savi-velliseos enää vain koko komeuden päälle ja annoin kuivua seuraavaan päivään. Ihan käsin kävi tuo kuran levittäminen.

Meillä on tontilla ns. saviprunni, jossa sinistä savea on loputtomiin. Olisikin huippua oppia hyödyntämään tuota luonnonmateriaalia. Ehkä löydän itseni vielä joskus dreijauskurssilta.

Kun savipinta oli kuivunut hioin sen vielä kerran säämiskällä. Tässä kohtaa hioin voimakkaammin, niin että pohjamaali tuli paikoin enemmän näkyviin ja tarkoituksella osasta kohtaa myös puhkikului. Pinnalle jäi ohuesti vielä savea.

Sitten oli vuorossa pesun aika. Pinnalta on tarkoitus pyyhkiä kostealla liinalla ne kohdat pois joista haluaa pohjamaalin pilkistävän. Älä käytä liian märkää luutua, ellet halua saada ruukun pintaan valumajälkiä. Tässä hommassa jokainen voi itse määrittää lopputuloksen ja lopettaa pesu hommat, kun ruukku alkaa omaa silmää miellyttää.

Kalustevahalla viimeistelin pinnan vielä ympäriinsä. Nyt ruukun uusi pinnoite kestää myös jonkin verran kosteutta tai kevyttä pyyhintää. Eikä savi irtoa pinnalta käytössä.

Lopputulokseen olen enemmän kuin tyytyväinen. Tälle lattiruukulle täytyy ehdottomasti tehdä vielä useampi astiakaveri.

Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan!

🌻

Kategoria(t): Sisustaminen, Taide, Tee se itse Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 Responses to DIY lattiamaljakko vanhaksi astiaksi

  1. Sinullakin ollut lattiavaasi -projekti siellä.
    Enemmän toki työstit omaasi kuin minä.

    • Tiina sanoo:

      Niin oli. Tein ilmeisesti pitkän kaavan mukaan. Lattiavaasin jälkeen muutama kukkaruukkukin muuntautui samankaltaiseksi. Kivoja nuo pikkuprojektit varsinkin, kun lopputulos on omasta mielestä odotetun kaltainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.