Hautakiven puhdistaminen

Vinkki ensikevääseen tai kesään.

Aivan turhaan epäröitiin tarttua itse toimeen. Haluankin jakaa vinkin, joka tosin ei mikään hokkuspokkus temppu olekaan. Lukeuduin vain itse pitkään niihin, joka ei uskonut omiin kykyihinsä puhdistaa kiveä.

Aina kun oli aika viedä kausikukkia haudalle, oli huono omatunto siitä miltä kivi näyttää. Kaunis, tasaiseksi hiottu pinta peittyi vuosi vuodelta sammalen valtaavaan syleilyyn. Sitä vain pohtii, että seuraavaksi kerraksi pitää puhdistuttaa jollain ja kukahan näitä tekee, tai paljonkohan se maksaa? Ja vuodet vierii…

Kivi pääsi siis ihan tähän pisteeseen saakka sammaloitumaan. Takaosasta en havainnut ottaa kuvaa, mutta sammalen ja jäkälän peitossa sekin oli. Ajattelin kiven tarvitsevan jo uudelleen hionnan, muuten sitä ei pystyisi ennallistamaan alkuperäiseen kiiltoon.

Sitä vain miettii asioita aina vaikeimman kautta.

Älä siis syytä suotta tilaa maksullista puhdistamista, tämän voi oikeasti tehdä myös itse. Toki joillekin elämän ruuhkavuosissa eläville tilaustyö on helpompi vaihtoehto. Jotkut saattavat myös asua pitkän matkan päässä, eivätkä sen vuoksi itse pääse kiveä hoitamaan. Yrittäjiäkin on hyvä tukea ja niidenkin palveluja moni tarvitsee.

Kiven puhdistaminen on helpompi tahdä kostean jakson jälkeen. Meillä Suomessa sataa vettä usein, eli otollista aikaa riittää keväästä syksyyn.

Työkaluksi tarvitset vain: muovisen kittilastan, keittiön hankaussienen tai jonkun sen tapaisen. Pesuaineena käytin fairy tiskiainetta ja BioComp:ia, joka on erittäin voimakas biologisesti mikrobikasvustoa tuhoava, puhdistava ja ehkäisevä veteen sekoitettava aine. Sitä käsiteltäessä tulee yleensä suojautua hanskoin ja maskein.

Ensin kivi kasteltiin, jonka jälkeen levitin fairya ja BioCompia kiven pintaan. Sellaisenaan. Sitten annoin hetken (muutama minuuti) vaikuttaa. Vesikannulla valeltiin samalla vettä pintaan, kun muovilastalla kaavin sammalen pinnasta. Viimeistelypuhdistus tehtiin sienellä. Tuo orgaaninen kerrostuma irtosikin hyvin helposti.

Uskon että pelkkä tiskiainekin olisi hyvin tähän puhdistukseen riittänyt.

Sammal ja aika on syönyt osan kultauksesta. Sen korjaukseen tarvitaan (ehkä) ammattilaista.

Ei siis kannata odottaa, että sammal ottaa jalansijan läheisesi muistolaatasta.

Uskonkin, että jatkossa pelkkä vesi ja pesusieni pitävät sammaleen loitolla.

Kategoria(t): Tee se itse. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.