Kasvimaan muutos ja kotikanalan kuulumisia

Mulla on nyt oma pikku kasvihuone!

Kasvimaa koki yllättäen uudistuksen. Se ei ollut siis suunnittelulistallani tälle kesää, mutta yllättävä ja ihana lisätyö kuitenkin.
Miten muuten voi vastata, kun kysytään haluaisitko kasvihuoneen? Tottakai haluan! 🙂 Tämä on juuri sopivan kokoinenkin. Ei siis aiheuta enää hurjasti lisätyötä kun pohja- ja pystytystyö on tehty.

Alunperinkin kasvimaani oli pikkuinen, vain muutaman laatikon verran.

Laatikko herneille, mansikoille ja salaatille ja sipulille.

Laatikot piti vain tyhjätä, siirtää ja kaivaa tilalle vaaterissa oleva maakerros. Pintaan pressu ja sen päälle sorakerros. Päivän urakka auringonpaahteessa. Yllättävän työläs sellainen.
Alueen viimeistelisi nätisti kuorikatekerros, mutta enpä malta siihen satsata. Jossain vaiheessa varmasti meidän hakettimeen löytyy silputtavia oksia omaltakin tontilta, jotka sitten päätyvät näiden kasvulaatikoiden ympärille.

Nyt voinkin kokeilla tuota tomaattikasvatusta ensikertaa. Kunhan työntäyteinen viikko on ohi eletty, niin tarkoitus olisi hakea kasvihuoneeseen vielä täydennystä. Vieläkö kurkun taimet ehtisi istuttaa? Salattia ja joitain yrttejä laitan varmasti vielä ruukkuihin.

Mistä sitten sain tuon kasvihuoneen?

Puolisoni äiti oli päättänyt luopua omasta kasvihuoneestaan ja kasvihuone päätyikin sitten minulle. Mulla on huippu anoppi ❤ On aina ollut 🙂

Vaikka kasvihuone on pieni, niin purkamatta se ei olisi mahtunut peräkärryyn tai pakettiautoon.
Kovassa tuulessa se purettiin kasaan pala palalta. Onneksi puoliso on näppärä kokoamaan mitä vain. Tämänkin uudelleenkasaus sujui ongelmitta. Joillakin vain on ihailtavan tarkka valokuvamuisti. Kasvihuoneen taakse laitoin riviin kasvulaatikot ja niiden laitamille pystytin kasvulavani. Tämä lava olikin viimekesän meidän terassin seinustalla. Pari nuorta koivurunkoa jaloiksi ja tarpeeksi pitkiä ruuveja kiinnitykseen.

Lavaan löytyi tallista koukkusarjakin pitämään työkalut käden ulottuvilla.

Tuohon lavaan haen vielä niitä valmisyrttiruukkuja kaupasta.

Kasvimaan laidalla tepastelee meidän kotikanalan asukitkin

 Niiden verkkoaita piti viritellä uudelleen, kun tonkivat pihakuusen juuriston näkyviin.

Pelko tietysti, että puu kaatuisi tuulessa kanalan päälle.

Vaikka alue on ”uusi,” tekee nuo karkulaiset edelleen ylilentoja aidan ylitse. Ruoho on yllättävää kyllä ”vihreämpää” aidan toisella puolen.
Noi on täystyhoja! Päivällä, kun olin saanut herneet kylvettyä multaan oli pari karkuria jo iltapäivästä tonkimassa samassa laatikossa. Perennapenkitkin varmaan hävittäisivät.

Kyllähän kanoja vapaana voisi pitääkin, mutta tuon täystuhoisuuden lisäksi pelkään niiden katoavan metsään kettujen suihihin. Varsinkin, kun lukumäärältään lauma (6kpl) on pieni.
Kovasti tulisi suru puseroon luopua yhdestäkään.

Meidän 5 henkilön talouteen nuo kaakattajat tuottavat munia tarpeeksi ja vähän ylikin. N. 15-30 kpl munia on aina ylimääräistä kellarin kylmiössä. Tässä on oltu nyt reilu puoli vuotta omavaraisia kanamunien suhteen. Viimevuonna isänpäivänä pyöräyttivät ensimmäisen munan.
Näille riittää ravinnoksi: munintarehu, rehukaura, heinä, kalkki, kotitaloudesta puuron-, makaronin- ja leiväntähteet. Ja puhdasta vettä tietenkin, pitää olla koko ajan saatavilla.

Kyllä noiden kuopsuttajien nyt kelpaa. Niiden lillevillalle tehtiin myös suursiivous. Talven aikana oli päässyt kerääntymään pehkukerrosta 3 kottikärryllistä. Kylmä talvi, niin kutteria piti lisätä runsaalla kädellä. Nyt riittää ohuempikin kerros, kun maakuopissa ulkona pääsevät pyristelemään. Joka päivä, kun jaksaa jätökset mökistä siistiä, pysyy hajukin loitolla. Enimmäkseen nyt ”miinoittavatkin” tuota pihatarhaansa.

Ulkosalla nauttivat nekin nyt auringonpaisteesta. Vuorotellen sitten piipahtavat pesäkolossa pyöräyttämässä munan. Hyvin usein samaan pesään.

Kukon puuttuminen laumasta on huomioitu.  Kovaäänisiä ovat välillä ja ilmeisesti niillä on myös välillä kinaa siitä, kuka laulaa kovemmin
tai komeammin.

 

 

 

 

 

Kategoria(t): Eläimet, Istutukset, Kotikanala, Puutarha, Rakentelu, Tee se itse Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.