Kanalan siivouspäivä

Pitiköhän tämänkin puuhan ajoittaa kesän kuumimpaan ajankohtaan?

Kanala kuivui nopeasti, samoin minäkin. Vaikka sitä yritti juoda joka välissä, päänsärky oireili jonkin sortin nestehukasta.

Meidän kanalassa ei ole kukkoa. Pelkkiä kanoja, Ilmajoen maatiaisia. Ne munii kyllä ja aina noista neljästä on yksi, jolla on hautomisvietti päällä. Ihan turhaa, sillä ilman kukkoa munista ei kehity tipuja. Mutta kanan aivot ei sitä tunnu käsittävän.

Nytkin yksi noista mustista hautoo ja se on Valerie. Ensimmäisessä kuvassa se on etummainen kana, jonka heltta on kalpea. Se on pysytellyt pesässä monta viikkoa. Yrittää hautoa omia ja muiden munia ja nokkii käsille, kun käyn päivittäin hakemassa sen alta munasaaliin.

Nytkin Valerie poistui pesästä vasta kun pesäkoloa lähdin siirtämään.

Alkusotkusta ei ole kuvaa, mutta osaatte varmaan kuvitella miltä näyttää kanalan orren takainen seinä likaisimmillaan. Istuessaan orrella kanat ruikkii niin, että ulostevanat valuvat pitkin seinää. Kanan kakat ei ole niin siistejä kuin biolanin teollisesti tuotetut.

Likaiset kuivikkeet kuitenkin pölysivät kuivuudesta. Meidän kanalassa ei ole ammoniakin hajua missään vaiheessa, kun pakkasvahti ja ilmanvaihto pitävät tilan kuivana. Pari kottikärryllistä oli kerääntynyt noita vanhoja kuivikkeita.

Tilan lakaisu ja vesikannulla kastelu. Sen jälkeen levitin fairya vähän pintoihin ja katuharjalla puhdistin. Huuhteluvedet valuvat lattiassa olevasta poistoventtiilistä ulos.

Tuo maatilavaneri oli kyllä aikanaan mahdottoman hyvä valinta sisäpinnoille. Sen pinnan saa täysin puhdistettua, eikä siihen imeydy mitään ajan saatossa.

Meidän kanalan orren takana on hyllynkannakkeet, joihin on ruuvattu tasolauta. Siinä kanat voivat vaikka makoilla, kun väsyvät orrella keikkumiseen. Pari vuotta vanha lauta oli nyt vaihtokunnossa. Sen pinnalla oli kuivahtanut niin paksu ulostekerros, että vanha lauta olisi pitänyt vuolla puhtaaksi. Nopeampi vaihtaa täysin uuteen. Toki kapeaa terassilautaa oli ainoastaan siihen laittaa, mutta ajaa saman asian.

Siitä on helppo taas jatkossa kaapia ulostekasat lapioon ja pois kanalasta.

Olen aina laittanut kuivikkeeksi sahanpurua. Kuiviketurve olisi toinen vaihtoehto jota voisi käyttää. Ja jota kanat ehkä vähiten pelkäävät.

Kuiva kutteri tuoksuu pitkään hyvälle, mutta kanat pelkäävät sen vaaleutta. Nytkin Roxy oli ainut rohkelikko porukasta, joka tuli siisteystarkastusta suorittamaan.

Ensin nopea kurkistus tarhaan johtavasta luukusta.
Taitaa hyväksyä uuden laudankin.

Meidän kanalan rivitalo on kutistunut yhteen pesään. Talvella lattiatilaa tarvitaan enemmän ja kanat jokatapauksessa käyttvät yhtä ja samaa pesää (valmiiksi lämmin). Kolme kanaa parhaimmillaan on tuossa laatikossa oleillut.

Meidän kanat munivat näin kirjavia munia. Talvella pitivät munintataukoa niin, että jouduin kaupasta kanamunat ostamaan. No nyt niitä taas tulee.

Tuolla ne kaikki höpsöt värjöttelevät ulko-orrella, kun sisällä on liian siistiä. Lämpöä toki riittää nyt yöaikaankin ja ehkä jo huomenna on kiire munimaan tuonne puhtaaseen pesäkoloon.

Kategoria(t): Eläimet, Kotikanala Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.